1 Şubat 2015

Chicago'nun Gerçek Kahramanı: Jimmy Butler


NBA'i çok yakından takip etmiyor fakat all-star hafta sonunu kaçırmıyorsanız, çok yakında Jimmy Butler ile tanışacaksanız. Kendisi bir all-star. İyi bir NBA takipçisiyseniz, şimdiye kadar Jimmy Butler'ı zaten duymuşsunuzdur. Peki bizler, yani NBA'i yakından takip edenler, NBA'in gelecek 7-8 yılını domine edebilecek bir oyuncunun gelişimine şahitlik ettiğimizin farkında mıyız? Ya da Jimmaayy, Klay/Harden sınıfının bir parçası olabilir mi? Bence oldu bile.

Gelecek vaadeden genç bir oyuncunun her sene içerisinde kendisini geliştirmesi ve sakatlık vb. sorunlar yaşamadığı takdirde zirveye çıktığında bir süre orada kalması beklenir. Mesela Klay Thompson'ı örnek alalım. Klay lige geldiğinde zaten çok iyi bir şutördü. Zamanla nokta şutör olmak dışında farklı işler de yapabilmeye başladı. Steph ile birlikte ligin en yumuşak guard savunması olarak gösterilirken bu günlerde savunması övülür oldu.

Jimmy'nin hikayesi ise farklı. Lige ilk geldiğinde çok ama çok sağlam bir savunma oyuncusu olan Butler, ilk sezonunda çok iyi bir şekilde faul alıyordu. Sonraki sezon play-off'larda Deng'ten daha iyi bir şekilde LeBron'u savunur oldu. Ayrıca aynı sezon %38 gibi gayet iyi bir yüzdeyle üçlük attı. Kariyeri üçlük atabilen harika bir savunma oyuncusu olmaya doğru evriliyor derken, bir sezon sonra %39 ile şut atıp Tony Allen 2.0 görüntüsü çizdi. Butler bu sezon ise takımının en skorer oyuncusu. Saha içi isabet oranı tam 7 puan artış gösterdi, aynı şekilde sayı ortalaması da. Tüm bu söylediklerimi Jimmy Butler'ın 36 dakikalık istatistiklerinde daha rahat görebiliriz. 


14/15 sezonunda şu ana kadar kusursuza yakın bir oyun sergileyen Jimmy, çoğu kişiye göre sahanın iki tarafında da en üst düzeyde performans verebilen en iyi birkaç kanat oyuncusundan biri. Butler bu sezon rakip takımın en iyi oyuncusunu kilitleyip 25+ sayı atabilecek bir oyuncu haline geldi. Chicago'nun Michael Jordan'dan beri bu tarzda bir oyuncuyu barındırmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Kesinlikle heyecan verici. Onun Bulls taraftarlarını bu kadar umutlandırması sadece oyunu veya bu sezonki performansıyla alakalı değil. İyi bir savunmacı olarak rolünü kazanan, saygı gören ve Bulls tarafından draft edilen Butler'ın karakteri ve oyunu hem takım arkadaşları hem de koçları tarafından övülüyor. Takım arkadaşları konu Jimmy'ye geldiğinde çok çalışkan olduğundan ısrarla söz ediyorlar.

video: https://www.youtube.com/watch?v=lzSYbSG4obk

"Jimmy sadece şutuna güvenerek sayılarını bulmuyor. Rakibini post'a sürükleyerek skor üretebiliyor, çembere gidebiliyor. Ayrıca çizgiye kolayca gidip basit sayılar bulabilmesi ve topsuz oyunu iyi bilmesi müthiş özellikler. Tüm bu artılar bize çok fazla yardım ediyor"

Jimmy'i son damlasına kadar kullanan Tom Thibodeau'nun sözleri bunlar. Chicago'ya geldiği günden bu yana Butler'la yakından ilgilenen asistan koç Griffin ise onun bu sezonki zıplamasını yazın yaptığı çalışmaya bağlıyor. Griffin, Jimmy'nin tüm yaz boyunca oyununu geliştirmek için çaba harcadığını ve bu sezonki farkın o çalışmayla bağlantılı olduğunu belirtiyor. Sizlere hatırlatmak isterim ki, bu sezon Jimmy Butler'ın kontrat sezonu. Bu filmi daha önce defalar görmüştük. Kontrat sezonunda çoşan ve sonrasında yatan oyuncular... Jimmy Butler o tarz oyunculardan biri değil bana kalırsa. Ciddi süreler almaya başladığı ilk anlarda karşısında dünyanın en iyi basketbolcusu olarak gösterilen LeBron James varken, bir adım geri atmadı. Butler güçlü. Hem mental hem de fiziksel olarak, parkede eşleşmek istemeyeceğiniz tarzda bir adam. Gelişmek için ise elinden geleni yaptığı söyleniyor.

video: https://www.youtube.com/watch?v=XDNTXFr3hXQ

2.01 m 100 kilo, pozisyonunu tam anlamıyla doldurabilen, penetre edebilen, neredeyse Harden kadar faul düdüğü alabilen, fena sayılmayacak şekilde şut atabilen, atlet ve harika bir savunmacıdan söz ediyoruz. Jimmy Butler hakkında nasıl olumlu konuşmayayım? İmkansız. Ama, o da kusursuz değil.

Jimmy'nin sinüs grafiğini andıran gelişim süreci kafalarda soru işareti bırakmıyor değil. Önümüzde Lance Stephenson örneği var. Kontratı aldıktan sonra çok farklı bir kafa yaşayan Lance, bilindiği üzere sezonun en büyük hayal kırıklığı. Üstte de belirttiğim gibi Butler'ın aynı yola gireceğini düşünmüyorum ama ihtimal dahilinde elbette. Özellikle şu t-shirt'ü görünce biraz korkmuyor değilim.

                                          

Jimmy Buckets'ın hala istikrar sorunları var. Bu çoğunlukla Thibs'in oyuncuları cesaretlendiren ve şut atmaya yönlendiren sisteminden kaynaklanıyor. Chicago Bulls'u izlediğimizde Hawks tarzında bir paylaşım göremiyoruz.



NBA basketbolunun 2000'li yıllar sonrasında daha çok dışarıya kaydığını ve alan paylaşımının vazgeçilmez bir hale geldiğini hepimiz biliyoruz. Yıllar içinde NBA'deki toplam üçlük atışlar, serbest atış denemelerini yakalar hale geldi. Bundan dolayı, kısa diye tabir edilen oyuncuların üçlük yüzdeleri takımların hücum ritimlerini çok fazla etkiliyor. Jimmy Butler bu haliyle dahi ligin en önemli kanat oyuncularından biri, lakin en iyilerden biri olmak istiyorsa üçlük yüzdesini kabul edebilir bir yüzdeye çekmesi gerekiyor. - bu sezon maç başına 2.9 denemeyle %32 ile atıyor -

Büyük resme baktığımızda ise Jimmy Butler'ın ne kadar harika bir sezon geçirdiğini anlayabiliyoruz. Şimdiden En Çok Gelişme Kaydeden Oyuncu ödülünün en önemli adaylarından biri. All-Star olmayı başardı. Ne pahasına olursa olsun takımda tutalacağı söylenen Butler, Chicago'nun en büyük kozu. Takımın en skorer oyuncusu, savunmada ise takımın en önemli halkası. Oyunundaki ufak eksiklikleri doldurduğu takdirde Jimmy'nin NBA'in en iyilerinden biri olmaması için hiçbir neden yok.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder